PRUTER PÅ PRISER: Representanter fra leverandører i Kina, Vietnam og Kambodsja mener at norske innkjøpere pruter for mye prisene samtidig som lønningene og andre utgifter ved fabrikkene øker. Dette er noe sportsbransjens aktører ikke kjenner seg igje

PRUTER PÅ PRISER: Representanter fra leverandører i Kina, Vietnam og Kambodsja mener at norske innkjøpere pruter for mye prisene samtidig som lønningene og andre utgifter ved fabrikkene øker. Dette er noe sportsbransjens aktører ikke kjenner seg igje

Vestlige produsenters krav skaper utfordringer i lavkostlandene

Mange leverandører av varer i Kina, India og Vietnam mener at vestlige produsenters pruting på pris er med på å skape dårligere arbeids- og lønnsforhold for fabrikkansatte i de nevnte landene. Sportsbransjens leverandører kjenner seg ikke helt igjen beskrivelsen.

Det går fram av en rapport som Initiativ for etisk handel (IEH) har gitt ut. IEH har intervjuet nærmere 1500 leverandører i de tre landene. Tilbakemeldingene har gjort at IEH nå kan presentere en innkjøpsguide for innkjøpere. I et intervju med Dagsavisen sier rådgiver Katrine Karlsen i IEH at et av de store problemene er at det er manglende forståelse for hvilke konsekvenser det får når de pruter på prisene, krever kortere leveringstider og foretar hyppige ordreendringer.

 

Billigere tekstiler, økte lønninger

Tall viser at prisindeksen på tekstiler i vestlige markeder har gått ned, mens lønningene i Østen har gått opp. Gapet er dermed blitt større, viser tall. Dette var noe av det lederen for Bangladesh’ tekstilindustri, Reaz Bin Mahmood, kommenterte da han var på besøk i Oslo forbindelse med lanseringen av innkjøpsguiden.

-Forholdene fører blant annet til at det blir vanskeligere for leverandører å heve lønningene, og til at de ansatte får lengre arbeidsdager fordi de må jobbe mer overtid for å klare å levere på innkjøpernes ordre, sier Karlsen til avisen videre.

 

Kortere ledetider

Lave priser er bare en av flere faktorer som gjør det vanskelig for leverandører i de tre landene å henge med i galoppen. Det er nemlig også slik at norske produsenter ønsker bestilte varer mye raskere enn før. Om lag halvparten av de leverandørene i de tre landene som IEH har vært i kontakt med, forteller om kortere leveringsfrister enn tidligere. Dette fører igjen til at mange leverandører – to av tre – opplyser at dette har gjort det nødvendig for de ansatte å jobbe mer enn 10 dager overtid hver eneste måned.

Et tredje aspekt som påvirker Østen-leverandørenes arbeidsforhold, er at mange innkjøpere også jevnlig ombestemmer seg med hensyn til bruk av materialer, kvalitet eller utseendet på produktene. Uten at leveringsfristen blir endret.

 

Spørsmål til bransjen

SPORT har spurt noen toneangivende norske merkevarer som produserer  i Østen om de kjenner seg igjen i beskrivelsen av det som er kommet fram gjennom tilbakemeldingene fra 1500 leverandører i Kina, India og Vietnam.

Ved å lese nyeste utgave av SPORT - nr 7 - som nå ligger på våre web-sider, kan du se nærmere på hva aktørene sier om problemstillingen.

Tilbake
 

Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy

 
AI-forordningen og unntak for høyrisikosystemer
 
Silje Garberg Ree blir ny leder av Bergans
 
VAUDE introduserer Aqua Back Recycle: Miljøvennlige vanntette sykkelvesker for eventyrere
 
Sykkelmekanikerutdanning fra
høsten 2024