KLAR TALE: Etter at XXL kom til Tønsberg har sportsbransjekampen blitt svært tøft i Vestfold-byen. I en av sportsbutikkene i byen har man sett seg nødt til å sette opp plakat for XXLs ansatte fordi disse skal ha gått inn i butikken for å ta bilder av varer og priser hos konkurrenten for sin prisløfte-kampanje. FOTO: HÅVARD SOLERØD

KLAR TALE: Etter at XXL kom til Tønsberg har sportsbransjekampen blitt svært tøft i Vestfold-byen. I en av sportsbutikkene i byen har man sett seg nødt til å sette opp plakat for XXLs ansatte fordi disse skal ha gått inn i butikken for å ta bilder av varer og priser hos konkurrenten for sin prisløfte-kampanje. FOTO: HÅVARD SOLERØD

Tønsberg - før og etter XXL

Da XXL landet et av sine slagskip på over 3000 kvadratmeter i Tønsberg sentrum startet tidenes jordskjelv i landskapet av sportsbutikker i landets eldste by.

XXL i Tønsberg åpnet i april 2013. Den første dagen havnet omsetningen på 5,7 millioner kroner. Resultatet ga den nest beste åpningsdagen i kjedens historie. I mars 2014 uttalte ledelsen i lokalpressen at omsetningen hadde passert 135,7 millioner kroner, hvilket er mer enn den samlede omsetningen til sportsbutikkene i byen før XXL etablerte seg.

 

Omsetningen falt dramatisk

Bjørn Hem drev G-Sport på Sem seks kilometer utenfor sentrum inntil åpningen av XXL. Den familieeide butikken hadde røtter tilbake til 1908 da skomaker Hem skrev første kapittel.

– Omsetningen vår falt dramatisk straks XXL åpnet. Det var en klar sammenheng og årsaken til at vi måtte kaste inn håndkleet, sier Bjørn Hem, som i dag jobber i en G-Sport butikk i Horten.

Antallet G-Sport butikker i Tønsberg-distriktet er redusert fra fem til to etter at XXL inntok byen. Ringvirkningene av etableringen feide også vekk Sport 1-butikken i Holmestrand og Åsgårdstrand Sport. Daglige ledere fra nevnte butikker pekte på konkurransen fra XXL som årsak til at de måtte stenge dørene.

G-Sport Kjærås i Tønsberg var en av byens eldste sportsbutikker, og den siste som har stengt så langt (stengt desember 2014).

 

Priskrigen

Butikkdød og oppsigelser er triste nyheter, samtidig nyter sports- og friluftglade tønsbergensere godt av lavere priser som følge av økt konkurranse. 

XXLs personale har startet en ny praksis for byen med ”spioner” som saumfarer konkurrentenes butikker mens de noterer priser. Det mangler ikke på  motangrep.

SPORT UT, MØBLER INN: G-Sport på Sem ved Tønsberg hadde røtter tilbake til

1908, men de måtte gi tapt da XXL etablerte seg i byen. FOTO: HÅVARD SOLERØD 

 

Fra åpningsdagen har konkurrenter møtt XXL med beinhard priskrig. G-Sport-butikker prøvde å ta luven av åpningsfesten med 30 prosent avslag på ordinære varer og åpnet dørene klokka 07.00 samme dag som XXL startet.

– I dag tilbyr  vi ”Prismatch” og garanterer at XXL eller andre ikke kan gi bedre pris enn oss. Hvis kunden kan dokumentere at han/hun kan få varen til en rimeligere pris enn vi tilbyr i vår butikk, så matcher vi denne, sier Sturla Mysen, daglig leder av G-Sport på Kilden, og eier av de gjenværende G-Sport-butikkene i byen.

 

Les mer i nyeste utgave av SPORT nr – som er ute i disse dager.

Tilbake
 

Alfa puster nytt liv i brukte sko

 
Skogstad satser ytterligere i Lom
 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy