Straffetoller er en katastrofe

Nike, Adidas og andre skoselskaper kritiserer USA for å innføre straffetoller på alt av kinesisk import. Kina gjør klare mottiltak mot USA. – Vi vil ikke sitte rolig og se på, sier Kinas EU-ambassadør.

Det har vært to dramatiske uker siden handelsforhandlingene mellom USA og Kina brøt sammen. Representanter for kinesiske myndigheter sa på mandag de ikke har planer om å reise til USA for nye møter.

Utstyrsprodusentenes brev

Sportsutstyrsselskapene Nike, Adidas, Converse, Crocs, Reebok og over 170 andre selskaper som importerer sko fra Kina føler handelskrigen på kroppen. Mandag sendte de et åpent brev til president Donald Trump.

«De foreslåtte tilleggstollene på 25 prosent på sko vil bli en katastrofe for kundene, våre selskaper og den amerikanske økonomien totalt sett», skriver selskapene i brevet.

De avviser påstandene fra president Trump om at det er Kina som vil betale straffetollene.

«Det kan ikke være noen misforståelse om at det er amerikanske forbrukere som betaler toll på produkter som importeres. Det er uunngåelig at prisene vil øke på grensen», skriver selskapene. Amerikanske forbrukere må ta regningen.

De kommer med en oppfordring til Trump.

«På vegne av flere hundre millioner kunder og flere hundre tusen ansatte, ber vi deg om umiddelbart å stanse denne straffetollen. Ditt forslag om å legge til straffetoll på all kinesisk import er å be amerikanske kunder om å ta regningen. Det er på tide at denne handelskrigen avsluttes», skriver selskapene.

Bølleoppførsel og utpressing

Kina har foreløpig ikke kommet med represalier.

– Dette er feil adferd. Det vil være nødvendig å komme med et tilsvar. Kinesiske selskapers legitime rettigheter og interesse undergraves. Den kinesiske regjeringen kan ikke sitte rolig og se på, sa Kinas EU-ambassadør Zhang Ming til Bloomberg.
Han langet ut mot USA og amerikanske forhandlere.

– USA har gjentatte ganger skapt problemer under samtalene, undergravd den positive utviklingen som ble lagt i prosessen med lange og tøffe forhandlinger. De har forlangt ulovlige fordeler med bølleoppførsel og utpressing, sa Zhang Ming.

Kina benytter ofte diplomater, tjenestemenn, tenketanker og statskontrollerte medier for å formidle sitt offisielle syn. Det er svært sjelden at den kinesiske ledelsen går offentlig ut.

Den sosiale mediekontoen «Taoran Notes» er en av få kommentatorer som ikke er blitt sensurert på WeChat. Under forhandlingene med USA kom det lekkasjer og forklaringer på Kinas ståsted. Journalisten Lian Jun i den statskontrollerte næringslivsavisen Economics Daily skal stå bak.

Pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet nektet mandag å svare på hva Kina vil foreta seg.
«Vent og se», sa Lu Kang.
Det er svak oppgang på 0,6 prosent ved Shaghai-børsen tirsdag formiddag, skriver Dagens Næringsliv i dag.


Tilbake
 

Skogstad satser ytterligere i Lom

 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy
 
AI-forordningen og unntak for høyrisikosystemer