Nike trakk tilbake sneakers etter kritikk for utseende

Publisert: 04.07.2019 Forfatter: Birgitte S. Skjerven
Nike trakk tilbake sneakers etter kritikk for utseende
Disse blir ikke å se i butikk. Foto: Nike/SneakerNews

Nike hadde allerede sendt de nye sneakersene ut til forhandlere i Nord-Amerika, da de uten ytterligere forklaringer ga beskjed om å få alle i retur. Planen var en 4. juli-lansering av Air Max i ny design, med det historiske amerikanske flagget «Betsy Ross» på hælen.

Nike kansellert sin Air Max lansering i USA tidligere denne uken etter at Colin Kaepernick klaget på at flagget som dekorerte skoene også var et symbol på slaveri.

Skoene med «Betsy Ross»-flagget skulle markere feiringen av frigjøringsdagen. For de aller fleste er flagget med 13 stjerner, kjent som et symbol på Amerikas uavhengighet. Den kansellerte sneakersen, som ifølge StockX skulle selges for prisen på tilsvarende Air Max, har derimot vært å finne på StockX, et populært amerikansk auksjonsnettsted for gatemote, for over 2.500 amerikanske dollar, over 21.000 NOK.


Antagelig utsolgt.
Og for Nike var beslutningen om å følge Colin Kaepernicks anbefaling om å trekke skoen fra markedet, rett og slett bra for business. Aksjekursen spratt opp 1,46 prosent.

Gjennomtenkt ansettelse

Det var en veloverveid beslutning for sneakersprodusenten å ansette den tidligere quarterback etter nasjonalsang-kontroversen. At Nike nå trakk "Betsy Ross skoen" etter hans innvending mot salget av denne, var forenlig med ansettelsen.
For Nike var beslutningen å følge Colin Kaepernicks anbefaling også denne gangen bra for business.

Tydelig standpunkt

Historisk har merkevarer gjort alt for å unngå konflikter som har med nasjonalisme, protester og etnisitet å gjøre. Men i USA er Nikes kjernekunde i hovedsak unge menn og de har andre forventninger til produsenten. Ved å ansette eks-NFL quarterbacken som ledet spillernes protester under nasjonalsangen i fjor, signaliserte de at Mr. Kaepernick synspunkter er Nikes synspunkter.
Så når nå Mr. Kaepernick, uten å bli spurt av selskapet, protesterte mot Betsy Ross flagget på de nye joggeskoene designet for 4.juli, ble det en test for hva Nike sto for. Kaepernicks bekymring var at flagget er forbundet med en æra av slaveri. Nike kunne ikke overse kritikken. Å ignorere ham kunne ha blitt sett på som hykleri, og selskapet ville bli bannlyst av kjernekunden.

Støttet av analyser

Analyse fra YouGov indikerer at selskapets kunder i større grad enn det bredere laget av befolkningen, støtter Mr. Kaepernick. Disse kundene sier de foretrekker merker som engasjerer seg i sosiale spørsmål, har et moralsk budskap og uttrykker egne synspunkter selv om de er kontroversielle.

En markedsføring professor ved University of Pennsylvanias Wharton School, uttalte til The Wall Street Journal denne uken at Nike ser i Mr. Kaepernick en figur som minner om Muhammad Ali. Jo mer den amerikanske bokserens anti-Vietnam-krig synspunkter gikk fra å være hans personlige meninger til almen oppfatning, jo mer attraktiv han var som en talsmann for merker eller institusjoner.

Bare å gjøre det

Nikes grunnlegger Phil Knight, uttalte tidligere i år, kort tid etter Kapernicks annonse at; «Det spiller ingen rolle hvor mange mennesker som hater merkevaren så lenge nok folk elsker det», han understreket også hvor viktig det er å vise hva man står for.
Nikes tjener på det faktum at en sammenblandingen av sosialt engasjement og forretningsdrift er blitt mer vanlig. Problemer som klimaendringer, våpenkontroll, sosiale- eller kjønns forskjeller og overgrep har blitt aksjonærverdier som foretak prioriterer.

Hvis det er en ting profilerte selskaper kan lære av Kaepernick og Nike om det å høylytt omfavne verdiene til deres viktigste kunder, så er det; Just Do It!

Kalender

Annonse