MENINGSLØST: - Vedtaket om å gå får en 350 kroners momsgrense for internasjonal netthandel virker meningsløst, sier adm. dir. i Sportsbransjen AS, Bård Kristiansen.

MENINGSLØST: - Vedtaket om å gå får en 350 kroners momsgrense for internasjonal netthandel virker meningsløst, sier adm. dir. i Sportsbransjen AS, Bård Kristiansen.

-Meningsløs grense på 350 kroner

- Enigheten om en momsgrense på 350 kroner for netthandel fra utlandet fremstår som helt meningsløs politikk fra Regjeringen. Jeg finner ingen gode argumenter for å forskjellsbehandle norske og utenlandske aktører. Det sier administrerende direktør i Sportsbransjen AS, Bård Kristiansen.

I løpet av budsjettforhandlingene har Regjeringen og støttepartiene kommet til enighet om en momsgrense på 350 kroner for netthandel fra utlandet. Det betyr i praksis at alle varer som koster under 350 kroner kan kjøpes 25 prosent billigere, dersom forbruker kjøper dette fra et internasjonalt nettsted.

Konkurransevridende

- Regjeringen burde være opptatt av å sikre norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. I stedet vedtar de et momsfritak for utenlandske aktører, som er direkte konkurransevridende – og som vil ødelegge for hele den norske handelsstanden, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i Sportsbransjen AS. Han kaller dette en meningsløs politikk fra Regjeringen, og han finner ingen gode argumenter for å forskjellsbehandle norske og utenlandske aktører.

Enigheten på 350 kroner må tolkes som et kompromiss mellom dagens 200-kronersgrense og Regjeringens forslag på 500 kroner.

Mister jobbene

Regjeringen har hevdet at «dette skal være et gode for forbrukerne». Kristiansen sier at på kort sikt er det selvsagt forlokkende å kjøpe varer billigere på nettet. Men trenger vi egentlig dette? Er det så viktig for norske forbrukere å få varer enda billigere?

- Vi er allerede verdens desidert mest kjøpekraftige folkeslag. De aller fleste av oss har god nok råd til å betale momsen på de varene vi skal kjøpe. Det vi imidlertid ikke har råd til, er at handelsstanden vår forvitrer. Det er gøy å kjøpe varer billig på nettet, helt til det lokale parfymeriet, sportsbutikken, skobutikken og frisøren går konkurs. Og naboen eller ektefellen eller du selv mister jobben, sier Kristiansen, og fortsetter:

- Jeg klarer ikke å forstå regjeringen her. En samlet handelsstand har ropt varsku mange ganger til regjeringen. De har fått dokumentasjon på dokumentasjon på at økt momsgrense vil ødelegge handelsstanden. Men dette velger de altså å ignorere. Og de innrømmer at de selv ikke har foretatt noen som helst form for analyse av konsekvensene av dette vedtaket.   

Kina utfordrer

Kinesiske nettbutikker er på vei inn i Norge i full fart. Og alle varene som koster under 350 kroner på et kinesisk nettsted er fritatt moms. Disse varene er også fritatt fraktkostnader grunnet en internasjonal postkonvensjon. Det vil si at koster varen under 350 kroner i Kina, er det denne prisen du skal betale i Norge – frakt og moms blir på 0,- kroner. En vare som koster 350 kroner i Kina, koster gjerne langt over 1000 kroner i en norsk butikk.

- For sportsbransjen er det viktig å merke seg at nesten 90 prosent av varene produseres i Kina. Jeg frykter at veldig mye av norsk handel vil flytte seg fra vanlige norske butikker til et eller annet kinesisk nettsted, sier den administrative direktøren i bransjeorganisasjonen. Han mener at det eneste fornuftige regjeringen kunne gjøre var å sette grensen for momsfritak til 0 kroner det er først da det blir konkurranse på like vilkår.

Total mangel på forståelse

- Det er rettferdig. Det de holder på med nå, viser en total mangel på forståelse for handelsstanden. Også denne regjeringen som liksom skulle være så næringsvennlig. Vi vet selvsagt ikke hvilke faktiske konsekvenser dette faktisk vil få for handelsstanden og sportsbransjen. Det vil vise seg de neste tre til fem årene. Jeg er dessverre ikke optimist, sier Bård Kristiansen.

 

Tilbake
 

Alfa puster nytt liv i brukte sko

 
Skogstad satser ytterligere i Lom
 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy