Kontroversielle symboler på Dale-gensere

Publisert: 12.10.2017 Forfatter: Morten Dahl
Kontroversielle symboler på Dale-gensere
RUNE-TEGN: Dette er genserne det nå blåser rundt grunnet rune-symbolet T på genserne. FOTO: DALE OF NORWAY

Tirsdag denne uka lanserte Dale of Norway den nye landslagsgenseren for Alpinlandslaget med brask og bram. Nå trekker strikkefirmaet bak genseren oppskriften, fordi den inneholder symboler som kan knyttet til nazisme.

Det er VG som skriver at Alpinlandslagets representasjonsplagg, levert av Dale of Norway, har symboler som kan forbindes med nazisme. Blant annet bruker Den nordiske motstandsbevegelsen, som har demonstrert i norske gater de siste ukene, flere av de samme symbolene.

Trekker strikkeoppskriften
Genserne har Tyr-runer og Leben-runer som symboler, og dette er symboler som nazister også har brukt og bruker. Firmaet House of Yarn, som blant annet selger strikkeoppskrifter, har besluttet å trekke oppskriftene med symbolene som brukes i representasjonsplaggene fra markedet, skriver VG.
Ifølge avisen er House of Yarn Nordens største leverandør av garn til håndstrikk. De eier blant annet Dale Garn, som helt fra 1956 har utviklet strikkemønstre til de offisielle representasjonsplaggene til Norges skiforbund.
Det er Dale of Norway som designer og leverer industristrikk av disse plaggene, mens Dale Garn har garn og oppskrifter til håndstrikking.

Brukt i århundrer
Eier og adm. dir. i Dale, Hilde Midthjell, uttaler til VG at de ikke tenkte på at disse rune-tegnene på genserne kunne knyttes til nynazister før de ble produsert. Midthjell sier at det «bare» er rune-tegn som er et gammelt skriftspråk bruk i århundrer. Hun sier videre at tegnene brukes av vikingmuseer og mye annet som er knyttet til vikingtiden i flere sammenhenger, og at pilen som er brukt på genseren og står for bokstaven T, er et helt vanlig tegn å bruke.
Dahle-sjefen sier videre at de har tatt kontakt med Skiforbundet om saken.
– Vi ble enige om at vi ikke bryr oss om det. Nazistene har brukt en rekke rune-tegn og andre historiske symboler, nordiske helter og til og med de nordiske flaggene. De har ikke eierskap til historiske symboler knyttet opp mot Norge. Vi har brukt disse flere ganger tidligere uten at noen har reagert, sier hun til VG.