Kompresjonstights hemmer ikke muskeltretthet

Publisert: 21.06.2017 Forfatter: Morten Dahl
Kompresjonstights hemmer ikke muskeltretthet
KOMPRESJONSTIGHTS: Ny undersøkelse viser at kompresjonstights ikke hemmer muskeltretthet, men forskerne understreker at slike tights kan ha andre positive effekter, som ikke er fanget opp i denne undersøkelsen. ILLUSTRASJONSFOTO

Det har lenge vært hevdet at kompresjonstøy hemmer musklene i å bli trette. Nå foreligger ny forskning som viser at dette ikke er tilfellet.

Det er Ohio State University Wexner Medical Centre som har funnet ut at kompresjonstights ikke reduserer muskeltretthet. Med støtte fra blant annet Nike har forskerne ved Universitet sett nærmere på løpere som har brukt kompresjonstights og de som ikke har brukt slike tights. Undersøkelsen viser imidlertid at muskelvibrasjonen minimeres ved bruk av slikt treningstøy, men at muskeltrettheten ikke ble redusert.

Kan ha andre fordeler
Deltakerne i prosjektet ble bedt om å løpe på tredemølle i 30 minutter med 80 prosent av sin makskapasitet på to ulike dager. Den ene dagen løp de med kompresjonstights, den andre dagen uten. Forskerne gikk grundig til verks med moderne dataverktøy for å måle effekten av de to treningsøktene.
Ajit Chaudari, som ledet forskningsprosjektet, understreker betydning av at kompresjonstights kan ha andre fordeler enn muskeltretthet. Chaudari peker blant annet på noe så enkelt som den pykologiske fordelen som noen løpere har ved å bruke tightsene i seg selv kan være nok til at de fortsetter å bruke dem.
- Det er ingenting i vår studie som viser at det galt eller dumt å bruke kompresjonstights. Hver eneste lille oppfatning teller når man løper lengre distanser, så det kan hjelpe løpere på måter som vi ikke har fanget opp i vår undersøkelse, sier forskningslederen videre.

Løp bare i 30 minutter
Han peker også på at det er verd å merke seg at de som deltok i studien kun løp i 30 minutter på hver økt. Dette er mye kortere enn gjennomsnittlig tid man vil bruke i en konkurranse eller utholdenhetstrening. Det er i denne sammenheng kompresjonstøy har hatt størst utbredelse.
Forskerne bak undersøkelsen sier de vil fortsette å forske på andre aspekter ved kompresjonsttights og hvilke mulige fordeler dette kan ha for løpere.

Kilde: www.sportstextiles.com