BRØT KONTRAKTEN: Fischer måtte bryte kontrakten med Therese Johaug, fordi det etter alle solemerker ligger en klausul om at doping ikke aksepteres i avtalen mellom de to.

BRØT KONTRAKTEN: Fischer måtte bryte kontrakten med Therese Johaug, fordi det etter alle solemerker ligger en klausul om at doping ikke aksepteres i avtalen mellom de to.

KOMMENTAR: Fischer måtte bryte med Johaug

Av Morten Dahl, redaktør i SPORT

Therese Johaug er blitt utestengt fra norsk idrett i 13 måneder av Antidoping Norge. Med dette som bakteppe kunne ikke Fischer gjøre annet enn å si opp kontrakten med henne, så lenge det ligger en doping-klausul i kontrakten med Johaug. Det kan føles både urettferdig og trist, men når Johaug nå er dømt for brudd på dopingreglene, hadde ikke den østerrikske skiprodusenten noe annet valg. Vi forutsetter da at Fischer har gjort og kommer til å gjøre tilsvarende med andre løpere – det være seg norske eller internasjonale. Da Martin Johnsrud Sundby ble dømt for feil bruk av astmamedisin, gikk også Fischer ut og sa at de måtte bryte med ham.

SPORT tar ikke stilling til om Therese Johaug er uskyldig eller ikke. Det er ikke det Fischers vedtak går ut på. De forholder seg til fakta, og kan ikke ta hensyn til de omstendighetene som har ligget rundt Johaugs bruk av leppekremen. Alle forstår at hun ikke er «skyldig» i rettslig forstand, men at hun likevel har et ansvar. Som leverandør er det riktig av Fischer å forholde seg til dommen – de kan ikke se gjennom fingrene i formildende omstendighet selv om det er Therese Johaug som er dømt under "formildende omstendigheter". En annen gang kan det være et annet tvilstilfelle, og hvis det blir flere slike «tvil-saker», så ville det stilt Fischer i en svært vanskelig posisjon. Skiprodusenten kan ikke gå inn i hver sak, og vurdere graden av skyld og/eller at det er en utøver som ikke gjorde dette for å fremme egen innsats – de må forholde seg til det dopingreglene sier – så lenge de har en formulering kontrakten med utøveren om at ethvert brudd på dopingreglene medfører at kontrakten sies opp. Og det foreligger tydeligvis her.

Johaug beholder visstnok de skiene hun har – og hun har sikkert noen «gamle» favorittski som fortsatt kan gi henne gode stunder i både Tour de Ski- og OL-sporene når den tid kommer etter utestengelsen. Så kan man alltids si at hvilken effekt har det å bryte med henne når hun likevel får beholde sine gamle ski? For det første er det ganske store pengesummer som Dalsbygda-jenta nå går glipp av. I tillegg får hun ikke de nyeste modellene til testing og bruk før hun har sonet ferdig utestengelsen, som etter alle solemerker vil gjøre henne klar i slutten av november i år.

Ifølge medier vil hun gjerne da ta opp igjen samarbeidet med Fischer, og jeg er ganske sikker på at østerrikerne igjen vil gå i dialog med hun som de seneste sesongene har vært langrennsdronningen. Madshus sier i dag for øvrig at det ikke er aktuelt å inngå et samarbeid med Johaug.

Therese Johaug-saken har skapt sterke følelser, fordi den rammer henne urettferdig. Hennes kontrakt med Norges Skiforbund er ikke levelig for utøvere som henne: De er forpliktet til å følge rådene fra forbundets medisinske støtteapparat, noe hun til gangs gjorde i dette tilfellet (og som også gjaldt astma-saken til Johnsrud Sundby). Så lenge et skiforbund ikke kan ta straffen for den «feilen» som her er begått, må det komme opp et nytt regelverk for utøverne overfor skiforbundet, som sikrer deres rettssikkerhet i saker som dette. Om et par dager kommer evalueringsrapporten som skiforbundet har bestilt i kjølvannet av astmasaken. Her bør det ligge klare føringer for at utøverne ikke er forpliktet til å følge skiforbundets medisinske støtteapparat, men at de skal være «kun» rådgivende. Utøverne må da ta en større del av ansvaret for å sørge for at det de får i kroppen av medisiner ikke bryter dopingreglene. Skulle de mot formodning likevel gjøre dette, så kan de da ikke skylde på det forbundets medisinske støtteapparat, men selv ta ansvar for det de har gjort. Vi tror at det er fullt mulig å finne en minnelig ordning slik at den enkelte utøvers rettssikerhet blir ivaretatt der det medisinske støtteapparatet blir som det ligger i ordet: En støtte – eller kan gi råd til utøverne.


Tilbake
 

Alfa puster nytt liv i brukte sko

 
Skogstad satser ytterligere i Lom
 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy