Kirkenes – for mange sportsbutikker?

Publisert: 28.09.2017 Forfatter: Morten Dahl
Kirkenes – for mange sportsbutikker?
GIKK KONK: G-Sport i Kirkenes sentrum måtte begjære seg selv konkurs nylig. Stadig tøffere konkurranse og pressede marginer er noe av årsakene. ILLUSTRASJONSFOTO

For mange sportsbutikker på små steder og i mindre byer har lenge vært en utfordring. Nå har G-Sport Randal i Kirkenes begjært seg selv konkurs. Konkurransen i Finnmark-byen er tøff.

- Det har vært tøft lenge, og markedet er blitt mer og mer presset, sier daglig leder i G-Sport Randal, Lars Randal til Sør-Varanger Avis, etter at han denne uka begjærte sportsbutikken i Kirkenes konkurs. Øst-Finnmark tingrett fant grunnlag for at selskapet er insolvent, og det betyr at ansatte og to ekstrahjelpere mister jobben.

Nye utfordrere
Det har ifølge lokalavisa lenge vært tre butikker i sentrum av Kirkenes; G-Sport, Barents Sport og Sportshjørnet. Sistnevnte er med i MX-Sport-kjeden. Men andre konkurrenter har kommet til de senere årene, og ikke minst har Sport Outlet på Amfisenteret gjort seg markert i Kirkenes. I tillegg har Coop og Sport 1 I Kirkenes handelspark og Intersport på Hesseng etablert seg i byen.  Også Stormberg har etablert butikk i Kirkenes.
Historen fra Kirkenes er ikke unik. Flere steder i landet er det blitt en overetablering av sportsbutikker, der de eldre tradisjonelle sentrumbutikkene har fått selskap av andre nye aktører som Sport Outlet. I enkelte byer har også XXLs inntog skapt problemer for de mindre etablerte sentrumsbutikkene.

Tapt tre millioner på tre år
For G-Sport Randal ble det ikke mulig lenger å betjene gjelda og den daglige driften. Daglig leder forklarer at det er flere årsaker til dette. I fjor hadde selskapet ifølge Sør-Varanger Avis en omsetning på 3,7 millioner kroner, to millioner mindre enn året før. Men det er bare åtte år siden at butikken omsatte for mer enn 10 millioner kroner. De tre siste årene hadde selskapet imidlertid tap på en drøy million hvert år.