ESA REAGERER: Norge har forbudt bruk av PFOA i forbrukerprodukter. EFTAs overvåkingsorgan ESA åpnet 14. januar en traktatbruddsak mot Norge og mener forbudet er i strid med EØS-avtalen.

ESA REAGERER: Norge har forbudt bruk av PFOA i forbrukerprodukter. EFTAs overvåkingsorgan ESA åpnet 14. januar en traktatbruddsak mot Norge og mener forbudet er i strid med EØS-avtalen.

ESA mener PFOA-forbud er ulovlig

Norge har forbudt bruk av PFOA i forbrukerprodukter. EFTAs overvåkingsorgan ESA åpnet 14. januar en traktatbruddsak mot Norge og mener forbudet er i strid med EØS-avtalen. Sportsbransjen AS var en av pådriverne for at PFOA-forbudet fikk en ordning som var til å leve med for norske sportstekstil-produsenter.

Norge, som det første landet i verden, innførte 1. juni 2014 et nasjonalt forbud mot å produsere, importere, eksportere og omsette forbruksartikler og tekstiler som inneholder perfluoroktansyre (PFOA). Sportsbransjen AS kjempet for at bransjen fikk til en overgangsperiode med å avslutte produksjonen av PFOA-holdige tekstiler.  Myndighetene viser til at stoffet kan skade reproduksjonen hos pattedyr og kan være kreftfremkallende. Det hoper seg opp i mennesker og dyr og brytes sakte ned i miljøet.

 

I strid med EUs kjemi-regelverk

Nå mener ESA imidlertid at det norske forbudet er i strid med EUs kjemikalie-regelverk REACH, og med EØS-avtalens artikkel 3 om at norske myndigheter plikter å følge EØS-avtalen. I åpningsbrevet peker ESA på at REACH harmoniserer prosedyrene for å innføre restriksjoner for kjemikalier som kan medføre en risiko for helse og miljø. Det at en prosedyre har startet fratar Norge muligheten for å innføre et forbud gjennom ensidige nasjonale tiltak.

I tillegg, som et alternativt argument, viser ESA også til EØS-avtalens generelle regler om fri flyt av tjenester og til EØS-avtalens artikkel 11 om at «Kvantitative importrestriksjoner og alle tiltak med tilsvarende virkning skal være forbudt mellom avtalepartene». Det kan innføres restriksjoner ut fra beskyttelse av liv og helse, men disse må begrunnes og det må vises til at det ikke finnes mindre restriktive tiltak. ESA påpeker at de ikke har mottatt en risikovurdering eller andre vitenskapelige eller tekniske bevis fra Norge som viser at forbudet var nødvendig og proporsjonalt. Europakommisjonen har også pekt på at det norske forbudet vil ha negativ virkning på fri bevegelse av varer. 

 

Forsvarer forbudet

Klima- og miljødepartementet (KMD) forsvarer det norske forbudet i et brev til ESA 10. januar 2014.  I brevet vises det blant annet til bred politisk enighet i stortingsmeldingen om Miljøpolitikk og rikets miljøtilstand. KMD argumenterer for at det norske forbudet er berettiget. Det at REACH har startet en prosedyre for å se på restriksjoner av et stoff innebærer ikke at alle EØS-land har forbud mot å regulere stoffet nasjonalt. Videre står det at når det blir vedtatt harmoniserte regler for PFOA under REACH vil Norge følge disse.

 Norge har, sammen med Tyskland, vært en pådriver for å få på plass et forbud mot PFOA i EU. Det er nå ført opp på EUs kandidatliste over kjemiske stoffer som gir særlig grunn til bekymring. Like før nyttår foreslo Norge og Tyskland et forbud i hele EU. Forslaget er på internasjonal høring frem til juni 2015.

 

Traktatsak

Åpningsbrevet betyr at ESA åpner en traktatbruddsak mot Norge. Departementet må svare i løpet av to måneder. Ut fra svaret vil ESA vurdere om de skal sende en grunngitt uttalelse, som er et siste pålegget til Norge, før saken eventuelt havner i EFTA-domstolen.

 

Tilbake
 

Skogstad satser ytterligere i Lom

 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy
 
AI-forordningen og unntak for høyrisikosystemer