MEST FORMUE: Nike-grunnlegger Philip Knight er den med desidert størst formue i internasjonal sportsbransje.

MEST FORMUE: Nike-grunnlegger Philip Knight er den med desidert størst formue i internasjonal sportsbransje.

De 10 mektigste i internasjonal sportsbransje

GoPro-eier Nick Woodman raser rett inn på tredjeplass blant verdens rikeste i internasjonal sportsbransje.

Det er svenske Sportfack som omtaler de mest formuende i internasjonal sportsbransje. Vårt svenske søstermagasin har igjen hentet oversikten fra Sporting Goods Intelligence (SGI) i USA. For å komme med på listen kreves det en formue på minst 1,7 milliarder dollar.

Nike-grunnlegger i en særklasse
Aller øverst på listen – og i en klasse for seg – troner Nikes grunnlegger Peter Knight. Når Nikes børskurs hele tiden stiger spiller det mindre rolle hvor mye Knight gir til veldedighet – hans formue bare vokser og vokser. I fjor var han god for 176 milliarder kroner, noe som er om lag 141 milliarder mer enn nummer to på listen, som er Jim Davis. Han er hovedeier i New Balance (26,5 milliarder kroner). Nå tjener Davis ikke alle sine penger på løpesko, fordi mesteparten av formuen hans skyldes eiendomsvirksomhet, men han er like fullt en sportsprofil.

GoPro-eier inn på pallen


Nummer tre på listen er GoPros grunnlegger Nick Woodman, som 12 år etter at han startet GoPro har samlet en formue på 25,5 milliarder kroner. Mesteparten av formuen kom etter GoPros lansering på børsen, og det faktum at børskursen steg med 162 prosent første året. Allerede før intrtoduksjonen hadde Woodman blitt utpekt til den yngste dollarmilliardæren som hadde tjent sin formue på egenhånd. Ikke dårlig jobbet av en surf-bums.
På fjerde-plass finner vi første ikke-amerikaner. Britiske Mike Ashley er hovedeier i den britiske kjeden Sports Direct, og er også deleiere i et par fotballklubber – deriblant Newcastle. Mike Ashley er en meget mediesky profil, men er god for 24,5 milliarder kroner, ifølge SGI. Femtemann på listen over verdens mest formuende i internasjonal sportsbransje er Oakleys grunnlegger Jim Jannard, som har en formue som er beregnet til 23,6 milliarder kroner. I tillegg til formuen fra Oakley har Jannards formue også kommet fra filmkameramerket RED, som han også var med å grunnlegge.

Under Armour vokser kraftig
Rett utenfor topp 5 med en formue på 22,6 milliarder kroner havner Kevin Plank, som er en av grunnleggerne til Under Armour. Selskapet er i en framgang som savner sidestykke, og passerte i fjor adidas som USAs neststørste sportsmerke. Nå er målet til Plank at Under Armour om 20 år skal være verdens største fotball-merke.
Sjuende-plassen deles av Michael Rubin og Michel Leclero med en formue på 21,7 milliarder kroner hver. Rubin driver Fanatics, som er store på lisensprodukter innen først og fremst basketball og Leclero er grunnlegger av verdens største privateide sportskjede – Decathlon.

Ukjent

På nienede-plass havner en ganske ukjent og ny aktør i sportsbransjen – Chip Wilson – grunnlegger av fitnessmerket Lululemon. Hans formue er verdsatt til 16 milliarder kroner, men på andre lister har han vært helt oppe på 25,5 milliarder. Gapet kan skyldes at han har solgt en stor andel i Lululemon og også forlatt selskapet.
Tiende-plassen innehas av Tom Boyle, administrerende direktør for Columbia Sportswear. Bortsett fra at Columbia gjør det bra, har Sorel, som Columbia eier, blitt en trendvinner over hele verden. Columbia har dessuten lykkes bra i Kina med alle sine merkevarer. Boyle er god for 13,2 milliarder kroner, ifølge SGI.
Tilbake
 

Skogstad satser ytterligere i Lom

 
Craft Sportswear lanserte kolleksjonen til Norges olympiske og paralympiske tropp
 
Nye EU-krav til selskapsstyring og ESG-rapportering
 
Sportsbransjen gjør det enklere å reparere turtøy
 
AI-forordningen og unntak for høyrisikosystemer