5,1 millioner amerikanere går på langrenn

Publisert: 20.02.2018 Forfatter: Morten Dahl
5,1 millioner amerikanere går på langrenn
ØKENDE LANGRENNSLØPERE: Nye tall fra USA viser at stadig flere amerikanere går på langrenn. 5,1 millioner amerikanere går nå på langrenn, viser undersøkelse. ILLUSTRASJONSFOTO

Det er stadig flere amerikanere som går på langrenn. 5,1 millioner amerikanere går på langrenn, viser en rapport fra Snowsports Industries America (SIA).

De 5,1 millioner amerikanerne som går på langrenn er tall fra 2016/17-sesongen. På bare to sesonger har andelen som går langrenn «over there» økt med nesten en million utøvere eller aktive langrennsløpere, viser tall fra SIA. I 2014/15-sesongen var det nemlig 4,1 millioner som gikk på langrenn i USA, viser tallene.

Svak økning i for alpint
Også for alpint har det vært en økning i antall aktive amerikanere. I 2016/17-sesongen var det 11,8 millioner amerikanere som sto på alpint, det og det er om lag 200.000 flere enn for to sesonger siden. I 2015/16-sesongen var det en liten nedgang i antall alpinister, og det skyldtes nok dårlig snøforhold den sesongen.
For snowboard fortsetter tendensen vi har sett de siste årene. Det er stadig færre som kjører snowboard, selv om nedgangen ikke er så dramatisk som den var for noen år siden. I 2016/17-sesongen var det 7,5 millioner amerikanere som sto på snowboard, og det er 110.000 færre enn for 2014/15-sesongen.
ALPINT: Alpin skikjøring holder stand som en populær aktivitet i USA. Her fra Beaver Creek. 

«Eldre» står mer på alpint
Det kan virke som om det er den «eldre» garde som drar opp alpin skisport i USA, skal vi tro tallene fra SIA. For mens det har vært en nedgang  alle aldersgrupper fra 17 til 44 år, så er det en økning i aldersgruppene fra 45 til 65 år. Ser man på antall par solgte alpinski går dette nedover i USA – med -8,3 prosent enheter. Det er også tilsvarende nedgang i antall solgte alpinstøvler og -bindinger. Dette gir seg også utslag i omsetningen for alpin-utstyr. SIAs anslag viser at 81 prosent av alpinutstyret selges gjennom spesial-forretninger, mens 14 prosent skjer via nettet. Bare 5 prosent selges gjennom vanlige sportskjedebutikker, viser tallene fra SIA videre.

Flest menn går langrenn
Når det gjelder langrenn er det flest menn som utøver denne sporten i USA. Og forskjellen mellom kjønnene har økt de tre siste sesongene. Med andre ord er det flere menn og færre kvinner som går på langrenn «over there». Også salget av lanngrennsutstyr er nedadgående i USA – det gjelder både enheter og omsetning. Antall solgte langrennsski i USA var ned med 11,6 prosent for 2016/17-sesongen, og det var også omsetningen i dollar for denne kategorien. For de som er mest aktive innen langrenn, driver disse med høyintensitetstrening, cross-trening, landeveissykling, tredemølleløping og fjellturer ved siden av. Alpinistene er mer tilbøyelig til å drive med fitness-gange, fjellturer og løp og jogging ved siden av.
Dessverre forteller ikke SIAs undersøkelse oss noe om hva slags type langrennsski som det selges mest av. Det betyr at det ikke er mulig å vite om for eksempel felleski har «tatt av» i like stor grad som i Norge.